Skip to main content
Looking down on Littondale Copyright Andy Kay

The Yorkshire Dales National Park: How did you do?

Monday 29 June, 2020, by Cat Kilner

If you don’t want to know the answers, look away now! You can have a go at the quiz yourself here. Otherwise, read on…

1. Can you name the collective nouns for these animals? (1 point each)
As an example you could say ‘a conspiracy of ravens’.


A. Goldfinches
B. Toads
C. Peregrine falcons
D. Otters
E. Swallows

Answer:

A. Charm
B. Knot (also sometimes called a nest)
C. Bazaar (also sometimes called an eyrie, ringing, tower or cadge!)
D. Romp (also sometimes called a bevy, family or lodge Also known as a raft when they are in the water.)
E. Kettle (also sometimes called a flight, gulp or swoop)


2. Can you name the feature? (1 point)

Credit: Frances Bland

Answer:  A cheese press

The cheese, in its mold, would have been placed underneath the press and the solid stone weight lowered onto it to squeeze out moisture until the desired consistency was reached. The cheese would then usually be left to ripen (mature) in a cool place (sometimes for years, although more usually it was for some weeks or months) until the correct flavour was achieved.


3. Can you work out the wildflowers in each of the cryptic clues? (1 point each)

A. A well-dressed cat
B. Festive bird, dressed in tatters
C. Family pet turns pink?
D. An upper-class gathering
E. Bobs culinary flavouring

Answer:

A. Dandelion
B. Ragged robin
C. Dog rose
D. Lords and ladies
E. Herb Robert


4. Which bird does this head belong to? (1 point)

Credit: Whitfield Benson

Answer: A Kingfisher (Alcedo atthis)

Credit: Whitfield Benson

Kingfishers are small, fabulously blue and orange birds, that you will usually only see as a flash of bright colour from the corner of your eye! They feed on fish and aquatic insects and can be found by still and slow-moving rivers.


5. If you were going to play with ‘taws’, what would you be doing? (1 point)

A. Dressing up
B. Playing marbles
C. Painting a picture

Answer: B. Taws are marbles

Dales Countryside Museum shares the stories of the people and places of the Yorkshire Dales National Park. You can find out more on the Museum’s Facebook or Twitter pages.


6. Can you identify the butterflies? (1 point each)

Answer:

A. Orange tip (this one is a male) (Anthocharis cardamines)
B. Painted lady (Vanessa cardui)
C. Red admiral (Vanessa atalanta)


Did you know: Painted lady butterflies migrate all the way from northern Africa to breed in Britain!


7. Which famous author and Yorkshire Dales resident said:

“I won’t know for sure if Malhamdale is the finest place there is until I have died and seen heaven (assuming they let me at least have a glance), but until that day comes, it will certainly do.” 

(1 point)

Answer: Bill Bryson.

He was a resident of Kirkby Malham for several years and mentioned the ‘Malhamdale wave’ in his book ‘Notes from a Small Island’.


8. Can you name the body of water? (1 point)

Credit: Blue Sky International

Answer: Embsay Reservoir


9. What feature on this section of map tells of the area’s industrial heritage? (1 point)

Credit: Crown copyright and database rights 2020 Ordnance Survey 100023740

Answer: The spot marked ‘chimney’, in the bottom left of the picture, shows that there was industry here.

Further research shows that this chimney was originally built as part of lead smelting works on Malham Moor, and was later used in the processing of zinc ore.


10. Can you work out the hill in each of the anagrams? They are all in the National Park. (1 point each)

A. Boggle oh ruin
B. Cub deep kink
C. Roadbed ghoul
D. Bridal fellow
E. Anteaters pig

Answer:

A. Ingleborough
B. Buckden Pike
C. Addleborough
D. Wild Boar Fell
E. Great Pinseat


So, are you pleasantly surprised at how well you did, or did you know you had it in the bag?

Well done, we hope you enjoyed the quiz and learning more about the Yorkshire Dales.

1-8 Nice try! There were some tricky questions in there!


9-15 Good job – well on your way to being a Yorkshire Dales expert.

16-23 Awesome! You really know your stuff.

24? Wow – we have an expert here – when can we sign you up!?

This is just to play for fun at home among friends and family so please don’t post your answers up so that everyone can have a go! Look out for our next quiz coming soon…

ABOUT THE AUTHOR
Picture of Cat Kilner

Cat Kilner

Cat is the Authority's Learning & Engagement Officer

Leave a Reply

Your email address will not be published.