Skip to main content
Feizor: along the Dales high way Copyright Paul Harris

The Yorkshire Dales National Park: How did you do?

Monday 22 June, 2020, by Cat Kilner

If you don’t want to know the answers, look away now! You can have a go at the quiz yourself here. Otherwise, read on…

1. How many people live in the Yorkshire Dales National Park? (1 point)

A. 20,182
B. 23,637
C. 28,351

Answer: B. 23,637

According to the Office of National Statistics 2012, these are the people that live in the Yorkshire Dales all year round.


2. If you were to put on your ‘kitle’, what item of clothing would you be wearing? (1 point)

A. An overall or coat
B. A waistcoat or gilet
C. An apron or pinny

Answer:  A. An overall or coat

This is of Old Norse origin and means a working coat of coarse material.

Dales Countryside Museum shares the stories of the people and places of the Yorkshire Dales National Park. You can find out more on the Museum’s Facebook or Twitter pages.


3. Can you name the feature? (1 point)

What was it for? (1 point)

Credit: Frances Bland

Answer: It isn’t a set of broken stairs to an upper floor! It’s a mounting block, to help you get on your horse.

You will find these dotted all over the Dales in many different forms. If you aren’t very springy and you haul yourself up into the saddle from the ground, as well as being hard work and sometimes undignified, it can twist the saddle on the horse’s back causing all sorts of problems. By leading your horse alongside the block, you can climb the steps and literally lift your leg over the saddle and sit down. Much better!


4. Which dale contained ‘Bungalow Town? (1 point)

A. Ribblesdale
B. Wharfedale
C. Wensleydale

Answer: C.Wensleydale Bungalow Town was a holiday camp from the 1930s through to 1953, and it was situated between Woodhall and Aysgarth.


5. Can you name the sad-sounding purple flower in the photograph? (1 point)

Where would you usually find it growing? (1 point)

Credit: YDNPA

Answer: Melancholy thistle (Cirsium heterophyllum). You would find it in traditional upland pastures and hay meadows.

Despite the name ‘thistle’, and unlike many thistles, this plant has no sharp spines. With attractive single (usually) flowers, it produces seeds that are sought after by some birds, particularly finches.

The name ‘melancholy thistle’ comes from the potion which was once made from this plant to cure melancholia, now commonly known as depression.

It is only found in the north of Britain, and in the Yorkshire Dales it can be found on species-rich roadside verges and traditional, unimproved haymeadows, which are also species rich.


6. Which cavern in the Dales is reputably big enough to accommodate York Minster? (1 point)

Answer:  Gaping Gill

Gaping Gill is the largest underground cave chamber in Britain, that is naturally open to the surface. It has a vertical drop of 98m from the surface to the cave floor. Usually it is only accessible to cavers, but in normal years it is opened for two separate weeks so that members of the public can be lowered down the shaft on a winch to see the illuminated beauty of the chamber.


7. Can you name the reptile? (1 point)

Credit: Whitfield Benson

Answer: A slow worm (Anguis fragilis)

Funnily enough, these animals are not slow, and they are not worms either. Nor are they snakes! They are, in fact, legless lizards, although they do look quite like small snakes.

They are easily identifiable by their golden-grey, almost metallic, colour and small size (up to about 50cm long).

Did you know, unlike a snake, the slow worm can blink its eyes! It can also shed its tail, hence its Latin name.


8. There are many different words for ‘waterfall’. Can you put the correct adjective with these waterfalls? (1 point each) For example: Linton Falls

A. Hardraw *****
B. Aysgarth *****
C. Cautley *****
D. Janet’s ****
E. Mill Scar ****

Answer:

A. Hardraw Force
B. Aysgarth Falls
C. Cautley Spout
D. Janet’s Foss
E. Mill Scar Lash (OK, so I know the last one is tricky, but I love the name, so had to include it! It is in Wharfedale)


9. Can you name the area of limestone pavement in the photograph? (1 point)

Credit: Blue Sky International

Answer:  Southerscales, on the northern flank of Ingleborough.

Southerscales is a gorgeous example of limestone pavement within a nature reserve, and is owned by The Wildlife Trust.


10. Can you name the town or village in each anagram? They are all in the National Park. (1 point each)

A. Glint one
B. Yeast grab
C. Fins throat
D. Ants rob tot
E. Macho rev

Answer:

A. Ingleton
B. Great Asby
C. Stainforth
D. Starbotton
E. Coverham


So, are you pleasantly surprised at how well you did, or did you know you had it in the bag?

Well done, we hope you enjoyed the quiz and learning more about the Yorkshire Dales.

1-6 Nice try! There were some tricky questions in there!


7-13 Good job – well on your way to being a Yorkshire Dales expert.

14-19 Awesome! You really know your stuff.

20? Wow – we have an expert here – when can we sign you up!?

This is just to play for fun at home among friends and family so please don’t post your answers up so that everyone can have a go! Look out for our next quiz coming soon…

ABOUT THE AUTHOR
Picture of Cat Kilner

Cat Kilner

Cat is the Authority's Learning & Engagement Officer

Leave a Reply

Your email address will not be published.