New path on Whernside The path down Bruntscar, Whernside

The Yorkshire Dales National Park: How did you do?

Monday 8 June, 2020, by Cat Kilner

If you don’t want to know the answers, look away now! You can have a go at the quiz yourself here. Otherwise, read on…

1. In which year was the Yorkshire Dales National Park officially designated? (1 point)

A. 1949
B. 1951
C. 1954

Answer: 1954

The ‘National Parks and Access to the Countryside Act’ was passed by parliament in 1949 which set out how and why areas should be designated as National Parks.

The Peak District National Park was the first to be designated in 1951.


2. If you have a ‘cratch’, what should you do? (1 point)

A. Get a friend to help you scratch it
B. Sit on it
C. Drink it

Answer: B. Sit on it!

A ‘cratch’ is a stool for sitting on when clipping sheep.


3. Can you name the stone feature in the wall? (1 point)

Credit: Frances Bland

Answer: A churn stand

These were usually situated at the roadside near dairy farms. Milk that was to be sold would be put into churns and placed on these stands ready for collection. Originally the churns would have been lifted directly onto a cart and pulled by a horse. The height of the stand made this easier. Horse and carts were succeeded by wagons, and in the 1960s milk tankers took over, making these features obsolete.


4. Can you name the watercourse that runs through the following dales? (1 point each)

A. Malhamdale
B. Wensleydale
C. Bishopdale
D. Arkengarthdale
E. Chapel-le-Dale

Answer:

A. River Aire
B. River Ure
C. Bishopdale Beck
D. Arkle Beck
E. River Doe


5. Can you name the white flower in the photograph? (1 point)

Where would you usually find it growing? (1 point)

Credit: YDNPA

Answer: Wood anemone, and it wasn’t a trick question, you really would find it growing in woods!

Wood anemone grows happily in ancient woodlands. It has pretty white flowers between March and May, but the seeds are generally not fertile and it slowly multiplies through its spreading roots. Once the leaf canopy closes in, the anemones will die back (in the same way that bluebells do), storing their energy ready for the following year.


6. What is the common name for a cave with one or more vertical shafts? (1 point)

Answer:  A pot

For example Alum Pot, on the eastern side of Simon Fell, has a large open vertical shaft at the surface. Other ‘pots’ may have horizontal entrances, but contain vertical shafts further underground.


7. Who does this nose belong to? Can you name the animal? (1 point)

Credit: Whitfield Benson

Answer: A badger (Meles meles)

The badger is our biggest land predator. It is a member of the Mustelid family, so is related to stoats, weasels and otters.

The badger is an expert at keeping out of sight. Badgers don’t hibernate in the UK but reduce their activity in cold weather and sleep a lot more. They usually go to sleep for a week or two at a time. They live in large family groups and make burrows called setts deep in the ground with many entrance holes and some are known to have been used for hundreds of years. Badgers can climb and swim! They are nocturnal, coming out at night to search for food. They will eat almost anything, from rabbits, mice and small birds but mostly hunt for fruit, earthworms, slugs, wasps’ nests and grubs of all kinds.

Credit: Whitfield Benson

8. Where can you find roads without cars, woods without trees, and villages without houses? (1 point)

Answer: On a map!

Maps are fascinating, and not just for those of us who want to go out for a walk or bike ride. They have so much information on them that helps us learn about an area. Place names and features often refer to historical people and events, so by looking at them you can often work out what an area was used for in the past.


9. Can you name the hill in this aerial photograph? (1 point)

Credit: Bluesky International Ltd

Answer: Whernside

Whernside is the tallest of our Yorkshire Three Peaks at 736m high, although technically the summit is actually just over the county boundary in Cumbria!


10. Can you name the town or village in each anagram? They are all in the National Park. (1 point each)

A. Blob rum hehe
B. Rack rim
C. Gran ma
D. Deb gersh
E. Calf fleing

Answer:

A. Hubberholme
B. Marrick
C. Angram
D. Sedbergh
E.
Langcliffe


So, are you pleasantly surprised at how well you did, or did you know you had it in the bag?

Well done, we hope you enjoyed the quiz and learning more about the Yorkshire Dales.

1-6 Nice try! There were some tricky questions in there!


7-12 Good job – well on your way to being a Yorkshire Dales expert.

13-18 Awesome! You really know your stuff.

19? Wow – we have an expert here – when can we sign you up!?

This is just to play for fun at home among friends and family so please don’t post your answers up so that everyone can have a go! Look out for our next quiz coming soon…

ABOUT THE AUTHOR
Picture of Cat Kilner

Cat Kilner

Cat is the Authority's Learning & Engagement Officer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *