Skip to main content
Field of cows in the beautiful Yorkshire Dales

The Yorkshire Dales National Park: How did you do?

Monday 18 May, 2020, by Cat Kilner

If you don’t want to know the answers, look away now! You can have a go at the quiz yourself here. Otherwise, read on…

1. What am I? (1 point)

What is my connection to the Yorkshire Dales? (1 point)

(Credit: Whitfield Benson)

Answer: A. Oystercatcher (Haematopus ostralegus)

Oystercatchers come to the Dales to breed each year. They are very distinctive black and white birds, up to 45cm long, which live on the coast of the UK where they feed mainly on mussels and cockles. Oystercatchers also breed on the coast, but many now come inland to breed, where they will feed mainly on worms.


2. ‘Backcans’ would have been found on most farms, but what were they used for? (1 point)

A. Carrying milk
B. Storing oil
C. Transporting beer

Answer: A. Carrying milk

(Credit: YDNPA)

Dairy cows were milked in the fields or barns that they were kept in, rather than being brought into a milking shed as they are now. The milk would then have to be carried back to the farm, and this was done in a backcan (so called because it was a metal can that had straps and was carried on the back like a rucksack). Backcans could also be carried by a donkey using wooden panniers.

Dales Countryside Museum shares the stories of the people and places of the Yorkshire Dales National Park. Find out more on the Museum’s Facebook or Twitter pages.


3. When I grow up, I am going to be… Can you name the adult form of this creature? (1 point)

(Credit: Cat Kilner)

Answer: Elephant hawk moth (Deilephila elpenor)

(Credit: Cat Kilner)

These large caterpillars are incredibly eye-catching because of their bold markings, intended to scare of predators. They feed on rosebay willowherb, amongst other plants, and pupate over winter before flying as a stunning moth between May and July. The adult moths feed on honeysuckle and other tubular flowers.


4. Can you name the collective nouns for these animals? (1 point each)
As an example, you could say ‘a conspiracy of ravens’.


A. Curlew
B. Hedgehog
C. Skylark
D. Bats, when in flight
E. Butterflies

Answer:

A. Herd (also sometimes called a curfew)
B. Array (also sometimes called a prickle)
C. Exultation
D. Cloud (also sometimes called a colony)
E. Kaleidescope (also sometimes called a swarm or a flutter)


5. Can you identify the butterflies? (1 point each)

Answer:

A. Meadow brown (Maniola jurtina)
B. Green hairstreak (Callophrys rubi)

C. Small heath (Coenonympha pamphilus)


6. We have groups of Young Rangers who come out to the Yorkshire Dales National Park to do practical conservation tasks.

a. How many different groups of Young Rangers are there helping in the National Park? (1 point)

b. Which of the following tasks have they not helped with so far? (1 point)

A. Bog restoration
B. Drystone walling
C. Coppicing
D. Litter picking
E. Tree planting

Answer:

a. There are 3 groups – in the north, west and south of the National Park.

(Credit: YDNPA)

b. A trick question, sorry! The Young Rangers have done all of these activities and much, much more

Young Rangers is for anyone aged 11 to 16 who loves the outdoors and is keen to find out more about our amazing National Park. Each of our three groups meets at least once a month to take part in some practical work in and around the local area.  Over the past few years the groups have completed just about any task you can imagine – tree planting, drystone walling, path repairs – amassing thousands of hours work improving facilities, landscapes and habitats.

If you know a young person who’d like to take part, or you’d like to help support the groups, then please get in touch by email. Also give our Facebook page a like!


7. Name the location in the photograph. (1 point)

Another quiz for you quiz enthusiasts out there. We are expecting you all to be Yorkshire Dales National Park experts after this!!

#GetThinkingThursdays #OutdoorsIndoors
(Credit: Bluesky International Ltd)

Answer: Aysgarth Falls, showing the upper (on the left) and middle falls, the National Park Centre, mill and church.


8. Which route links the two places in each question? (1 point each)

A. The Irish Sea and Ribblehead
B. Bolton Abbey and Sedbergh
C. Gargrave and Tan Hill
D. Settle and Kirkby Stephen
E. Skipton and Ingleborough

Answer:

A. The Ribble Way
B. The Dales Way
C. The Pennine Way
D. The Pennine Bridleway
E. A Dales High Way

These are all long distance routes which follow footpaths and bridleways. People use these routes in many different ways. Some people like to do the whole route in one go, many others prefer to do a short section each time they visit the area.


9. Can you name the yellow flower in the picture? (1 point)

What sort of habitat would you be likely to find it growing in? (1 point)

(Credit: YDNPA)

Answer: Globeflower (Trollius europaeus)

You would find globeflower in wet meadows or damp woodlands.

It is a member of the buttercup family and gets its name from the spherical ‘globe-shaped’ yellow flowers, which are actually made of 10 yellow sepals rather than petals.


10. Can you name the town or village in each anagram? They are all in the National Park. (1 point each)

A. elke it welt
B. there
C. abbi ringed
D. it rona
E. acne trots

Answer:

A. Kettlewell
B. Reeth
C. Bainbridge
D. Airton
E. Casterton


So, are you pleasantly surprised at how well you did, or did you know you had it in the bag?

Well done, we hope you enjoyed the quiz and learning more about the Yorkshire Dales.

1-8 Nice try! There were some tricky questions in there!


9-17 Good job – well on your way to being a Yorkshire Dales expert.

18-26 Awesome! You really know your stuff.

27? Wow – we have an expert here – when can we sign you up!?

This is just to play for fun at home among friends and family so please don’t post your answers up so that everyone can have a go! Look out for our next quiz coming soon…

ABOUT THE AUTHOR
Picture of Cat Kilner

Cat Kilner

Cat is the Authority's Learning & Engagement Officer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *